De Stichting Kamermuziek Deventer is voortgekomen uit de āDeventer Kamermuziek Vereenigingā die in 1932 werd opgericht en die per seizoen enkele concerten organiseerde in de toenmalige Schouwburg aan het Grote Kerkhof.
In Maart 1942 werd op een bestuursvergadering besloten zich niet aan te sluiten bij de door de Duitse bezetter ingestelde āKultuurkamerā en de consequentie hiervan te aanvaarden: Ā“in schijn ontbindingā, wat niettemin feitelijke opheffing betekende.
Pas in 1954 werd de Vereniging heropgericht. Kort daarna werd gekozen voor de Stichtingsvorm. Sindsdien werden meer dan 380 concerten, altijd in de Deventer Schouwburg, gegeven waarin vaak werd opgetreden door musici van wereldfaam.
Op 1 december 1995 werd het eerste concert gegeven in de nieuwe Schouwburg aan de Leeuwenbrug, door het Altenberg Trio. Op 22 Oktober 2004 werd het 50-jarig bestaan van de Stichting Kamermuziek Deventer (SKD) gevierd met een lustrumconcert waarop āSpectrum Concerts Berlinā, met Janine Jansen, Prelude en Scherzo op. 11 van Sjostakovitsj, het strijksextet op.10 van Korngold en het strijkoctet van Mendelssohn uitvoerde.
Meer informatie over de geschiedenis van de Stichting Kamermuziek Deventer kunt u lezen in de pdf: Concertprogramma 300 (jubileumconcert)
De SKD maakt een bloeiperiode door. De concerten worden door gemiddeld 350 mensen bezocht. Het bestuur streeft, als steeds, ernaar kamermuziekconcerten te bieden door musici en ensembles van topkwaliteit.
——
Wim Feikema-vleugel
Na afloop van het openingsconcert van het 65ste seizoen van de Stichting Kamermuziek Deventer op 8 oktober 2018 (Klenke Quartett en Harald Schoneweg, met indrukwekkende vertolkingen van Debussy, Schumann en Mozart), betrad Alex KĆ¼hne,Ā directeur van de Deventer Schouwburg, het podium. Hij memoreerde de jarenlange intensieve samenwerking van de Schouwburg met de Stichting en roemde de grote verdiensten van Wim Feikema, terugtredend voorzitter en programmeur, na dertig jaar voorzitterschap van de Stichting Kamermuziek Deventer.
Als blijk van de grote waardering voor de verdiensten van Wim Feikema, kondigde Alex KĆ¼hne aan dat de pianovleugel van de Stichting (en gedeeltelijk de Schouwburg) vernoemd zou worden naar de scheidend voorzitter/programmeur en voorzien zou worden van een naamplaatje met de tekst ‘Wim Feikema-vleugel’.
Een zeer verdiend en gewaardeerd gebaar.
Enkele jaartallen:
1988-2018: Wim Feikema voorzitter van de Stichting Kamermuziek Deventer.
1995-2002: Koosje Feikema (echtgenote van Wim) verzorgt de programmering en impresariocontacten.
2002-2018: Wim Feikema voorzitter en programmeur.